پایگاه تحلیلی - خبری نظرآنلاین

رسانه راهبردی - انتقادی پژوهشکده نظر

همتایابی در گردشگری خلاق

چکیده: پلتفرم همتایابی مسافران ماجراجو را با میزبانان محلی شان پیوند می دهد. هر میزبان استعداد یا مهارت منحصر به فرد خود را به مهمان خود می آموزد.

شایسته است گردشگری را ابر نظام یادگیری دانست. در شرایطی که سیستم‏های آموزشی در دنیا توسعه پیدا می کنند و خلاق و مهارت محور می شوند، جایگاه و نقش گردشگری برای یادگیری تجربه محور همچنان در صدر می درخشد.

بنا به شعار گردشگری خلاق که موزه ها را رها کنید و به میدان ها بیایید، این پارادایم نوین، گردشگران را تشویق می کند که  به جای بازدید از جسد فرهنگ ها در موزه ها به دیدار فرهنگ زنده جوامع محلی بروند. اما این رویکرد متفاوت، خود نیازمند اتمسفر و پلت فرم های خلاق هم هست که تسهیل کننده خلق بهترین تجارب منحصر به فرد و یادگیری مهارت های ویژه باشد. یکی از این بسترهای نوین و شاید به نوعی شگفت انگیز که در دنیا مورد اقبال قرار گرفته و به آن توجه شده است «همتایابی» است.

اگرچه به نظر می رسد تا کنون در کشور ما به آن توجهی نشده، اما می تواند ایده ای الهام بخش برای استارتاپ های فعال در حوزه گردشگری باشد که نه تنها منافع بلند مدت اقتصادی و اجتماعی برای جامعه به همراه دارد که به افزایش تاب آوری گردشگران هم می انجامد.

همتایابی در گردشگری خلاق
تصویر 1: همتایابی در گردشگری خلاق

همتایابی در گردشگری خلاق یعنی ارتباط پیدا کردن و ملاقات گردشگر با فردی از جامعه محلی که در زمینه مورد علاقه گردشگر، مهارت بالایی دارد و حرفه ای است. مانند ماهیگیر محلی که می تواند تکنیک های سنتی ماهیگیری خود را نشان داده و آموزش دهد یا سرآشپزی محلی که می تواند روش های آشپزی و طعم های محلی را بیاموزاند. این امور معمولا در سفرها بدلیل موانع زبان و برنامه سفر و کمبود وقت تقریباً غیر ممکن است اما با ایجاد پلت فرم مناسب، ارتباطات و تعاملات  انسانی، گمشده ای که در هجوم برای بازدید از جاذبه ها و موزه‏ ها از دست رفته، دوبار پیدا و به فراصنعت گردشگری بازگردانده می شود.

به بیان دیگر شناخت سنت ها، مهارت ها و فرهنگ مردم جامعه مقصد نه فقط با نگاه کردن، بلکه با درگیر شدن تمامی حواس پنج گانه و بصورت یک تجربه صمیمی و عملی با یک استاد کار دوباره احیا می شود. اینچنین گردشگر به کوچه پس کوچه های جهان سفر کرده و عجایب آن را مانند گذشتگان تجربه می کند. گذشتگانی که چون به سفر می رفتند گویی قدم در یک دوره مهارت آموزی و کارورزی می گذاشتند.

این پلتفرم می تواند همکاری سازمان های مردم نهاد محلی را نیز جلب کند تا هم ضریب اطمینان و امنیت آن افزایش یابد و هم از ظرفیت آموزشی، کارگاهی و حتی اعزام مترجم این سازمان ها هم بهره گرفته شود. این چنین سفر به یک انکشاف و اکتشاف تبدیل می شود که با اعتماد و ایمنی همراه است؛ برای جامعه محلی نیز جذاب و ثروت آفرین است. همچنین همراه کردن یک مترجم با حوصله و مسلط در کنار همتای محلی، سبب می‏ شود تا تجربه با اعتبار بالایی انتقال پیدا کند.   

بدین سان پلتفرم همتایابی مسافران ماجراجو را با میزبانان محلی شان پیوند می دهد. هر میزبان استعداد یا مهارت منحصر به فرد خود را به مهمان خود می آموزد: از پختن یک وعده غذای محلی یا یک نوع نان محلی گرفته تا ساخت یک تیر و کمان بامبو. از آموزش یک نوع رقص محلی تا یادگیری شکار پرندگان بومی و … اغلب میزبانان محلی افرادی از خانوارهای کم درآمد هستند که مترجم های مسلط از دانشگاه های محلی هم با آن ها همراه می شوند.

این بستر این امکان را به افراد جوامع محلی می دهد که درآمد خود را به میزان قابل توجهی افزایش دهند در حالی که یک تجربه بی نظیر و به یاد ماندنی به مسافران ارائه می دهند. توجه به خلق بستر، زیرساخت ها و به بیانی دیگر اتمسفر خلاق در یک اکوسیستم گردشگری خلاق، امری اجتناب ناپذیر است که غفلت ار آن گردشگری خلاق را زمین‌گیر می کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مهرنوش بسته‌نگار

مهرنوش بسته‌نگار

استادیار پژوهشکده توسعه تکنولوژی جهاد دانشگاهی
میزان مطالعه مطلب