سکه های هخامنشی
داریوش پس از آنکه نظام مالی را قوام بخشید، دستور تاسیس ضرابخانهها را داد و با روش معینی شمشهای زر و سیم برای ضرب سکه از خزانه به ضرابخانه فرستاده شد.
داریوش پس از آنکه نظام مالی را قوام بخشید، دستور تاسیس ضرابخانهها را داد و با روش معینی شمشهای زر و سیم برای ضرب سکه از خزانه به ضرابخانه فرستاده شد.
تـلاش بـرای خرسندکردن و در خدمتگرفتن دیوان که تمام نيايشها و قربانیهای تقـديم شـده بـه اهريمن برای رسیدن به این هدف صورت میگرفت، از ترس ایشان بوده است.
چون سکهها از فلزاتی مانند طلا، نقره، مس و برنز ساخته شدهاند، نسبت به یافتههای دیگر بسیار مقاوم بوده، در بسیاری مواقع کاملاً سالم باقی ماندهاند.
پژوهش تصویر هریک از شاهان ساسانی را بر سنگنگارهها با سکۀ همان شاه مطابقت داده و با دقت در شناخت شخصیت شاه و رویدادهای نقششده بر سنگنگاره صحه گذاشته است.
در بازسازی مغازهای در بازار حضرتی در زمستان ۹۷، پازل حصار تهران کاملتر شد. در این بازسازی، بخش دیگری از باروی تهران در دوران ناصری کشف شد.
دانشگاه شیکاگو در حال تکمیلِ بستهبندی حدود ۳۰ هزار عدد از الواح هخامنشی است. امیدواریم تا یکی دو ماه آینده این تعداد لوح ارزشمند تاریخی به ایران استرداد شود.
کاوشهای باستان شناسی شهر ری در پی پبدا شدن دو خمره سفالی در حین فعالیتهای عمرانی، به کشف سیستم آبرسانی، فاضلاب شهری و آجرفرشهای دوره سلجوقی انجامید.
بررسی اولیه نشان می دهد قدمت تاریخی این دو خمره که از آنها به عنوان محلی برای انباشت و ذخیره مواد غذایی استفاده می شده است، به دوره سلجوقیان باز می گردد.
قلعه خندان گرگان یکی از قلعههای نظامی دوران ساسانی و اسلامی به منظور کاوشهای باستان شناسی، ایجاد موزه و فراهم کردن بستر بازدید گردشگران ساماندهی میشود.
کشاورزان در محوطه چخماق تپه خاک دستی روی سطح تپه همتراز سیلک میریزند و در نهایت با حرکت ماشین سنگین روی تپه برای شخم زدن، آنرا کاملاً از بین می برند.
بررسیهای ژئوفیزیکی در محوطۀ شهرنشین نارینقلعۀ میبد منجر به کشف مسیر دربند دوم به این دژشده که قرار است با تخصیص اعتبار، از دل خاک بیرون آورده شود.
در سال 1353 گروهی از باستان شناسان به سرپرستی دکتر علی اکبر سرفراز محقق و باستان شناس بزرگ و برجسته ایرانی به کاری بزرگ و ارزنده دست زدند و با کوشش و تلاش مداوم و شبانه روزی در مدتی نزدیک به نه ماه توانستند نقش برجسته های دوران ساسانی واقع در تنگ چوگان فارس را از انهدام و فرسایش حتمی نجات بخشند. کار در گرمای سوزان آفتاب، محیط نا مناسب بهداشتی، فقدان مکان ایمن و مناسب برای استراحت، وجود حشرات موذی و گزنده و انواع و اقسام ناراحتی های بدنی، بسیار سخت و طاقت فرسا بود اما آنها با عشق و ایمانی بزرگ به کار خود ادامه دادند و علاوه بر رسیدن به اهداف مورد نظر به کشف بخش هائی از نقش برجسته های ساسانی که قرن ها در زیر گل و لای و آوار صخره ها مدفون شده بود دست یافتند. با پیدا شدن این بخش از نگاره ها پرتوی نو بر قسمتی از تاریخ آن دوران افکنده شد. به راستی شاید موفقیتی بالاتر از آن نباشد که انسان، بخشی از تاریخ و فرهنگ گمشده و از یاد رفته سرزمین خود را بازیافته و آن را در معرض دید و مطالعه مردم فرهنگ دوست و نسلهای آینده قرار دهد....