جایگاه قنات در مدیریت آب شهر تهران
با مرور طرح های پژوهشی به اتمام رسیده در سال 1400 و همچنین اولیت های پژوهشی پیش رو در شرکت سهامی آب منطقه ای تهران، می توان به این سوال پاسخ داد که جایگاه قنات در مدیریت منابع آب شهر تهران به چه صورت است؟ آیا آنگونه که شایسه است به این زیرساخت آبی پرداخته می شود؟
با مطالعه عنوان پروژه های مطالعاتی مطرح شده در شرکت سهامی آب منطقه تهران متوجه می شویم بیشترین تاکید بر مطالعه سدها و شبکه های تاسیساتی وابسته به آنها می باشد. برای مثال طرح های پژوهشی با عناوین «بررسی و شبیه سازی پاسخ لرزه ای در سدها»، «جلوگیری از لایه بندی حرارتی دریاچه سد لتیان»، «بررسی خطر زلزله بر سدهای لار، لتیان و کرج» در این لیست مشاهده می شود و هیچ پژوهشی که به بررسی قنات های تهران بپردازد به چشم نمی خورد.
از آنجایی که شعار روز جهانی آب در سال 2022 «آب زیرزمینی، نادیدنی را دیدنی کنیم» است، فرصت مناسبی برای مطالعه و بررسی تجارب موفق جهانی در بهره برداری از آبهای زیرزمینی پدید آمده است. این مطالعات، همایش ها و فعالیت های در حال انجام حول محور آبهای زیرمینی جهت تاکید بر شعار سال 2022، فرصت مناسبی است تا محقیق و مدیران ایرانی نیز به بازنگری رویکردهای معاصر نسبت به زیرساخت آبی قنات در شهرها و روستاهای ایران بپردازند و پتانسیل های فراموش شده این میراث ارزشمند را مورد توجه قراردهند.
پژوهشگران فعال در این حوزه می توانند این فرصت را مغتنم شده و بر لزوم پرداختن به منابع آب زیرزمینی از جمله قنات تاکید کنند.
فعالیت های پژوهشی در کنار اطلاع رسانی محقیق و فعالیت آنها در رسانه می تواند مقدمه ای بر حضور این عنصر ارزشمند در شبکه زیرساخت های آبی شهرها به ویژه شهر تهران گردد. زیرا آگاهی نسبت به ارزش های زیرساخت های آبی در حوزه مدیریت کلانشهرها و در مرحله بعد در سطوح مختلف جامعه و مطالبه گری عمومی می تواند به طرح های اجرایی و موثر در این حوزه منجر شود.